Skip to main content

مشمولین مالیاتی

مشمولین مالیاتی

مؤدیان مالیاتی چه کسانی هستند؟ 


  • بنا بر بند "ج" ماده 1 قانون‌ پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مؤدیان در مورد افراد مشمول این قانون :«کلیه صاحبان مشاغل (صنفی و غیرصنفی) و اشخاص حقوقی فصل‌های چهارم و پنجم باب سوم  قانون مالیات‌های مستقیم مصوب 1366/12/3 و تمام اصلاحات و الحاقات بعدی آن مشمول این قانون هستند.» 
موارد زیر از مؤدیان مالیاتی هستند:
  • شرکت‌های تجاری، شرکت‌های سهامی خاص و سهامی عام، شرکت‌های مسئولیت محدود و سایر شرکت‌های حقوقی.
  • موسسات خیریه، بنیادها و سایر موسسات غیرانتفاعی.
  • اشخاص حقیقی که به عنوان نماینده‌ی فعالیت‌های تجاری عمل می‌کنند؛ از جمله اشخاصی که مشاغل خود را به عنوان مشاغل خودکار، فروشگاه آنلاین، مشاغل خانگی و … اداره می‌کنند.
  • افراد حقیقی و حقوقی که درآمدی دارند که باید از آن مالیات دریافت شود؛ از جمله درآمدهایی که از اجاره واحدهای مسکونی، درآمدهای حقوق و دستمزد، درآمدهای کسب شده از فروش کالا و خدمات و ….
  • فعالان اقتصادی که در مناطق ویژه اقتصادی مستقر هستند و حجم معاملات سالانه آن‌ها از مبلغ پیشنهادی هیات وزیران بیشتر باشد. 
  • به طور کلی می‌توان گفت صاحبان مشاغل (صنفی و غیرصنفی) و اشخاص حقوقی که امکان ثبت‌نام و ارسال صورت‌حساب‌های الکترونیکی و اتصال پایانه‌های فروشگاهی را به آن سامانه دارند، مشمول مالیات محسوب می‌شوند. در سال‌های اخیر به سبب فرار مالیاتی برخی از مؤدیان، کاهش چشمگیر درآمدهای مالیاتی و فشارهای مضاعف وارد آمده بر سایر مؤدیان مالیاتی، اقداماتی در جهت مقابله با این مشکل انجام گرفته است. 
  • مالیات کسب و کارهای اینترنتی
 
  • منظور از مالیات کسب و کارهای اینترنتی، مالیاتی است که دارندگان شغل‌های اینترنتی باید به سازمان امور مالیات بدهند. مالیات کسب و کارهای اینترنتی در دسته مالیات‌های مستقیم قرار می‌گیرد. مالیات‌های مستقیم، مالیات‌هایی هستند که به صورت مستقیم و بدون واسطه از محل درآمد و دارایی اشخاص مشمول مالیات به موجب قانون تصویب شده، دریافت می‌شود. مالیات بر درآمد و دارایی نیز، از زیر مجموعه مالیات‌های مستقیم هستند که به نوعی مالیات غیر مستقیم محسوب می‌شوند و همه افراد جامعه به طور غیر مستقیم،با پرداخت مالیات بر مصرف کالا و مالیات بر واردات و معاملات (که مخصوص خدمات می‌باشند.) آن را ادا می‌کنند.
  • با توجه به گسترش و رواج ارائه خدمات از طریق اینترنت و دریافت حق‌الزحمه، و همچنین اقدام افراد زیادی برای راه‌اندازی کسب و کار در اینترنت و رسانه‌های اجتماعی و کسب درآمد، سازمان امور مالیاتی طی اطلاعیه‌ای اعلام کرد که صاحبان کسب و کارهای اینترنتی اعم از اشخاص حقیقی و حقوقی موظف هستند در سال 1401 مانند سایر مشاغل مالیات بپردازند. 
  • بنابراین، مالیات بر کسب و کارهای اینترنتی، نوعی از مالیات مستقیم است که مشاغل اینترنتی باید پس از ثبت اظهارنامه مالیاتی و محاسبه میزان مالیات متعلقه، اقدام به پرداخت آن نمایند.
  • بر اساس اطلاعیه سازمان مشمولان مالیات بر کسب و کارهای اینترنتی تمام مؤدیان مکلفند تا چهار ماه از آغاز فعالیت خود با ثبت نام در سامانه اظهارنامه مالیاتی نسبت به تشکیل پرونده مالیاتی خود اقدام نمایند. 
 
  • مؤدیان مالیاتی مشمول پس از ثبت نام در سامانه tp.tax.gov.ir دارای دو وظیفه اصلی هستند: 
  1. صدور صورتحساب الکترونیکی: مؤدیان مالیاتی مشمول، به جای ارسال صورت معاملات فصلی خود در سامانه مربوط به آن، می‌بایست صورتحساب‌های خود را به شکل الکترونیک و از طریق سامانه مؤدیان مالیاتی ارسال نمایند. 
  2. اتصال پایانه‌های فروشگاهی به سامانه مؤدیان مالیاتی: خرده فروشی‌ها و واحدهای صنفی که به صورت مستقیم با مصرف‌کنندگان نهایی در ارتباطند، وظیفه دارند که پایانه‌های فروشگاهی خود را مانند دستگاه کارت‌خوان (POS) و یا درگاه پرداخت الکترونیکی خود را در سامانه مؤدیان مالیاتی ابتدا ثبت و سپس، به این سامانه متصل نمایند.
 
  • بنابراین، طبق توضیحات گفته شده، سامانه مؤدیان مالیاتی، سامانه‌ای است که مؤدیان مالیاتی مشمول پس از ورود به آن، امکان ثبت‌نام، بررسی صورت‌حساب‌ها، ارسال صورتحساب بانکی و اتصال پایانه‌های فروشگاهی خود به سامانه اقدام نمایند.