Skip to main content

مقایسه نرم افزار ابری با نصبی

مقایسه نرم افزار ابری با نصبی
     

مقایسه نرم‌افزار ابری با نصبی

امروزه شرکت‌های زیادی میان انتخاب نرم افزار  کلود (Cloud یا ابری) یا نصبی (On-Premise) دچار تردید هستند. با وجود فراوانی اطلاعات برای هر کدام از این نرم افزارها، شرکت‌ها باز هم به دنبال بهترین نوع آن برای انجام پروژه‌های خود می‌گردند. با سرعت گرفتن هر چه بیشتر گذار به سمت دنیای هوشمند و دیجیتال، اکثریت سازمان‌های تولید نرم‌افزارهای ابری، تحویل نرم‌افزار با عنوان سرویس (SaaS) را برای برطرف ساختن نیازهای خود برگزیده‌اند. اما موضوع این است که این نرم‌افزار در عین ارائه مزیت‌های متعدد، محدودیت‌های ویژه‌ای را نیز ایجاد می‌کند. در این مقاله تلاش شده است تا با ارائه مقایسه‌ای از نرم‌افزار کلود و نصبی، مزایا و معایب هر کدام به تفصیل ارائه شود تا بتوانید بهترین انتخاب را داشته باشید.  در نرم‌افزارهای کلود یا وابسته به فضای ابری، نرم‌افزار مورد استفاده شما بر روی یک سرور ابری قرار دارد. تفاوت در خرید آن به این صورت است که شما به جای پرداخت هزینه و نصب کردن آن بر روی سرور محلی و شخصی خود، به یک تأمین‌کننده اجاره پرداخت می‌کنید تا همه اطلاعات شما را محفوظ نگاه دارد. کاربران از راه‌های مختلف مانند اینترنت، کامپیوتر و یا حتی موبایل می‌توانند به نرم‌افزار دسترسی داشته باشند. از ویژگی‌های مهم این نرم‌افزار می‌توان به عدم نیاز به زیرساخت‌های سخت‌افزاری و سادگی راه‌اندازی اشاره کرد. در واقع با استفاده از نسخه SaaS، کاربر تنها با اتصال به اینترنت و خرید اشتراک می‌تواند به ابزارهای مورد نیاز خود برای انجام پروژه دسترسی پیدا کند. مدت زمان دسترسی به این نوع نرم‌افزارها تا اتمام مجوز خرید نرم‌افزار است. نکته مهم در مورد این نرم‌افزارها این است که توسعه‌دهنده برنامه، مالکیت محصول را حفظ کرده و حتی مسئولیت زیرساخت مورد نیاز برای اجرای آن را هم بر عهده می‌گیرد. نسخه SaaS نرم‌افزارها به عنوان جایگزینی برای نرم‌افزارهای سنتی به میدان آمده‌اند که این نرم‌افزارها غالباً کسب و کارها را ملزم به نصب و نگهداری از بسته‌های نرم‌افزاری گران‌قیمت در سیستم‌های محلی می‌کرد. برای استفاده از نرم‌افزارهای نصبی، یک کسب و کار ملزم است که مجوز آن را خریداری کند. این نرم‌افزار برای شرکت خریدار بومی‌سازی شده و به صورت کامل بر روی سیستم‌های داخلی و محلی میزبانی خواهند شد. این شرکت تمام داده‌های ذخیره‌شده، سرورها، امنیت، سیستم‌عامل‌ها و برنامه‌های نرم‌افزاری را از داخل شرکت نگهداری و مدیریت می‌کنند.      

SaaS در مقابل On-Premise; تفاوت های کلیدی

 
  • گسترش

میزبانی نرم‌افزار‌ها و داده‌های SaaS بر سرورها راه دور و در فضای ابری است. شرکت‌ها و کاربرانی که اشتراک این محصول را دارند، می‌توانند با اتصال به اینترنت، در هر جایی به برنامه دسترسی داشته باشند. در نرم‌افزارهای نصبی، تمام اعمال میزبانی، ذخیره‌سازی داده، و نگهداری از اطلاعات به صورت  داخلی و از درون شرکت شما مدیریت می‌شوند.  
  • مالکیت

در صورتی که شرکت شما راه‌حل داخلی را انتخاب کند، مالک برنامه‌های نرم‌افزار، سخت‌افزار و داده‌های مرتبط خواهد بود و تیم شرکت شما موظف است تا این برنامه را نصب، مدیریت و نگهداری کند. در مقابل در برنامه‌های نوع SaaS، نرم‌افزار متعلق به توسعه‌دهنده است و سخت‌افزار نیز زیر نظر شخص ثالث، مدیریت و نگهداری می‌شود.  
  • هزینه

می‌توان عنوان کرد که عموماً هزینه پایه برای SaaS در مقایسه با راه‌حل‌های اصلی پایین‌تر و کمتر است. البته شرک‌های SaaS غالباً طرح‌های اشتراکی متفاوتی را ارائه می‌دهند که این امکان را فراهم می‌کند تا بهترین گزینه را برای کسب و کار، تیم و همچنین نسبت به بودجه خود برگزیند اما گاهاً هزینه‌های برنامه‌های اشتراکی ارائه‌شده، نسبت به نصب کل نرم‌افزار و استفاده بلند مدت به صرفه نیست.   هر چند در نسخه‌های نصبی، هزینه‌های اجرای میزبانی داخلی در محل و راه‌حل‌های ذخیره‌سازی تحمیل می‌شود، اما می‌تواند در بلندمدت به صرفه باشد.  در هر دو مورد شما به یک تیم برای راه‌اندازی نرم‌افزار جدی و ارائه پشتیبانی به بقیه کارمندان خود نیاز دارید. همچنین ممکن است که آموزش مداوم فناوری اطلاعات ضروری باشد و هزینه‌های اضافی این موارد، به راه‌حل اضافه شود.  
  • صدور مجوز

اگر انتخاب شما خرید نرم‌افزارهای نصبی باشد، در واقع مجوز آن را خریداری کرده‌اید. اساساً نسخه‌های مورد استفاده کارمندان شرکت شما بایستی خریداری شود.  اگر مسیر SaaS را انتخاب کرده‌اید، مجوز استفاده از نرم‌افزار را از طریق اشتراک خریداری خواهید کرد.   
  • سفارشی سازی

نرم‌افزارهای نصبی اکثراً انعطاف‌پذیری بیشتری در توسعه و پشتیبانی از سیستم‌های تجاری سفارشی می‌دهند.  کسب و کارهای SaaS انواع مجوزها و ویژگی‌هایی را ارائه می‌دهند که برای همگی یکسان است. با این حال ممکن است امکان سفارشی‌سازی برای افزودن عملکردهای اضافی وجود داشته باشد. انعطاف‌پذیری سفارشی‌سازی به نیازهای شما بستگی دارد.  
  • پشتیبانی و نگهداری

پشتیبانی و نگهداری در نرم‌افزارهای نصبی به صورت کامل بر عهده خود شرکت خریدار است. بنابراین، به یک تیم ماهر فناوری اطلاعات نیاز دارید. گفتنی است که در این حالت، کنترل بیشتری بر روی سیستم نیز دارید. راه‌حل‌های کلود و SaaS توسط یک ارائه‌دهنده شخص ثالث نگهداری می‌شوند، به این معنی که خریدار مجبور نیست در پشتیبانی مشارکت داشته باشد. با این حال، بررسی سطح امنیتی ارائه شده و کیفیت خدمات بر عهده شما خواهد بود.  
  • انطباق و امنیت

موضوع امنیت و انطباق جهانی SaaS موضوعی پیچیده محسوب می‌شود و طبیعتاً مزایا و معایب مخصوص خود را دارد. اگر انتخاب شما میزبانی در محل است، به تیمی حرفه‌ای برای نصب‌ها و به روزرسانی امنیتی نیاز دارید و ویژگی‌های امنیتی پرهزینه همگی از بودجه شما خارج خواهند شد. اما از آنجایی که سخت‌افزار و نرم‌افزار شما در محل هستند، امنیت توسط تیم شما کنترل خواهد شد که ممکن است خطر کمتری برای شما داشته باشد. برای بسیاری از شرکت‌هایی که باید از سیاست‌های سختگیرانه امنیتی سایبری و انطباق با SaaS پیروی کنند، بهتر است داده‌های خود را به جای این که در مرکز داده‌ای که کنترل کمی بر آنچه در جریان است، در ساختمان اداری محل، نگهداری کنند. در حالی که برای  SaaS و سایر فروشندگان خارج از محل، عموماً امنیت سطح بالا را تضمین می‌کنند و از قوانین پیروی می‌کنند، ممکن است همیشه اینطور نباشد.    

مزایای انتخاب نرم افزار نصبی:

 
  • دسترسی و کنترل کامل به پایگاه داده‌ها
  • امکان ایجاد سفارشی سازی ها و توسعه های پیچیده
  • عدم محدودیت به امکانات مشخص‌شده توسط تولیدکننده
  • هزینه بهینه در دراز مدت با توجه به پرداخت هزینه یک باره 
  • عدم محدودیت دسترسی به واسطه اختلالات اینترنتی